Dünya'dan Mars'a internet bağlantısı

Google önderliğinde bir grup mühendis ve bilim adamı tüm güneş sistemini kapsayacak bir internet ağı üzerinde çalışıyor. DTN adı verilen bu protokol nasıl çalışacak? Evrenin boyutlarıyla kıyaslandığında güneş sistemimizin küçük bir yer kapladığı düşünebilir. Öte yandan, biz insanoğlu için güneş sistemi hala çok büyük.

Öyle ki, ışık hızı bile güneş sistemi içinde bir yerden bir yere veri aktarmak için yeterli değil. Örneğin Neptün'ün yörüngesindeki bir araca veri göndermek yaklaşık 4 dakika sürüyor.

Bu da, günün birinde uzayda koloni kurmayı hayal eden bizlerin iletişim alanında farklı bir yöntem denemesi gerektiği anlamına geliyor.


İletişimin Zorluğu

Güneş sisteminde bir yerden bir yere sinyal göndermek, gezegenler, uydular, güneş ve diğer gök cisimlerinin araya girip, sinyali engelleyebilmesi nedeniyle çok zor bir işlem.
Bir grup bilim adamı bu durumu çok uzun süredir bir sorun olarak kabul ediyor. Bunların arasında "internetin babalarından biri" olarak kabul edilen Vint Cerf de bulunuyor.
Google'da üst düzey bir görevde bulunan Cerf'in liderliğini yaptığı bir grup 2009'da gezegenler arası bir internet protokolü geliştirmek için çalışmalara başladı.



DTN Protokolü

DTN adı verilen bu protokol, şu an kullandığımız TCP/IP protokolünün tam tersi bir yöntemle çalışıyor.

TCP/IP'de bir parça veri gönderildiğinde, o verinin yerine ulaştığına dair bilgi gelmeden yenisi gönderilmiyor. Bu olay milisaniyeler içinde gerçekleştiği için bir sorun yaşanmıyor.
IPv6'ya geçişin nasıl olacağını ve interneti bekleyen tehlikeyi buradan okuyun
Öte yandan DTN (Delay and Disruption Tolerant Network) protokolünde ise bekleme süresi ve sınırlı enerji kaynakları göz önüne alınıyor.

Gönderilmek istenen veri, güneş sisteminin belli noktalarına yerleştirilecek aktarıcılar üzerinden taşınacak.

Veri bir aktarıcıya ulaştığında, o araç diğer araçla arasındaki gök cisimlerinin pozisyonunun uygun anını bekleyecek ve o anda veriyi diğer aktarıcıya gönderecek. Böylece sinyalin yolda engele takılmasının önüne geçilmiş olacak.

sadece hayal değil

Gezegenler arası internet fikri şu an sadece bir teori değil. DTN protokolleri Uluslararası Uzay İstasyonu'nda ve dünyanın dört bir köşesindeki birçok laboratuarda denenmeye başlandı bile.
Hatta Google, NASA'nın kuyruklu yıldızları görüntülemek için kullandığı EPOXI uzay aracını yeniden programlamak için uzun mesafeli bir deneme yaptı. Yaklaşık 23 milyon km uzakta bulunan araca DTN üzerinden başarılı bir şekilde veri gönderildi.
Share on :

0 yorum:

Yorum Gönder

 
© Copyright TeknoMARKT 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates and Theme4all