2010 Facebook Durum Trendleri

Facebook kullanıcılarının 2010 yılı boyunca durum mesajlarında en sık doğal afet ve sevinç mesajlarına yer verdiği belirtildi. Facebook üyeleri en sık arkadaşları ve aileleriyle birlikte vakit geçirmek isterken, arkadaşlarına yaptıkları dışarı çıkma teklifleri en hızlı yükselen trendlerden biri oldu.

Haiti'de ki deprem ve Şili'de ki madencilerin kurtarılma çalışmaları neredeyse bütün dünyanın ilgisini çekerken, HMU adlı kısaltma ilk kez mesajlarda yer almaya başladı. Justin Bieber fanları ise kendilerini onu sıkça anmaktan alıkoyamadılar ve listedeki tek müzisyen olmasını sağladılar.

İşte 2010 yılındaki Facebook durum trendleri:

1. HMU

"Hit me up"ın kısaltılmış hali olan HMU bu yılın en büyük sürpriziydi. HMU, kullanıcıların arkadaşlarıyla buluşmak istediğinde kullandığı bir kısaltma. 2009 yılında bu terim henüz ortada yoktu ve kullanımların bir çoğu muhtemelen yazım hatasından ibaretti.

Kullanımı giderek artan HMU, yaz mevsiminin sonuna doğru, günde 80.000 kere anılmaya başlandı.


2. World Cup

2010 yılındaki en büyük spor olayı tabi ki Dünya Kupası'ydı. Facebook'un dünya çapındaki kullanıcı kitlesi, takımlarını desteklemek ve rakiplerini kızdırmak amaçlı mesajlar yazdılar. Dünya Kupası'nın başlangıcı ve bitişi, oyunların bu zamanlarda 1.5 milyon ve 1.3 milyon kere anılmasıyla en ilgi çekici verilere sahne oldu.

3. Filmler

"Toy Story 3", "The Twilight Saga: Eclipse", "Inception", "Alice in Wonderland" ve "Iron Man 2" yılın en çok konuşulan beş filmi oldu. Mobil telefonlarıyla Facebook'a bağlanan kullanıcılar durumlarını filmin hemen ardından güncellerken, diğerleri bunu eve gittikten sonra yaptılar.

4. iPad ve iPhone 4

iPad ve iPhone 4, 25 milyondan fazla kere övüldü, bazı nadir mesajlarda şikayet edildiği de oldu.

5. Haiti depremi

12 Ocak'ta Haiti'de meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremin etkisi durum güncellemelerinde de hissedildi. Deprem bölgesinden çok uzaklarda olan insanlar bile korkularını ve endişelerini arkadaşlarıyla paylaştılar. Depremin olduğu andan itibaren yapılan güncelleme sayısı dakikada 120 oranına ulaşırken; dünyanın depremi haber almasından sonra bu oran dakikada 1.800 güncelleme ile zirveye ulaştı.

6. Justin Bieber

2010, 15 yaşındaki pop müzik şarkıcısı için olağanüstü bir yıl oldu. Bieber'in kariyerindeki yükselişiyle beraber yıl içinde Facebook'da anılması da artış gösterdi.

7. Facebook oyunları

Facebook oyunları oldukça popüler ve bu listede de yerlerini alıyorlar. FarmVille'ın Ocak ayında "barn-raising" özelliğini eklemesiyle oyunlarda en büyük trend "barn raising" sözcüklerinde yaşandı. Ocak ayında yayına sunulan FrontierVille'da kendisinden söz edilen oyunlar arasındaydı.

8. Mineros/Miners (Madenciler)

69 gün boyunca yer altında mahsur kalan 33 Şilili madencinin hikayesini ve aradan geçen inanılmaz zamanın ardından madencilerin tek tek kurtarılışını kullanıcılar merakla takip ettiler. Madencilerin kurtulmasının ardından milyonlarca kullanıcı bununla ilgili paylaşımda bulundu.

9. Airplanes (Uçaklar)

"Airplanes" sözcüğünün kullanımı yeni bir şey değil ancak 2010 yılında uluslararsı ün kazanan "Airplanes" adlı şarkı, durum mesajlarının bir çoğunda kendine yer bulmayı başardı.

10. 2011

Geçtiğimiz sene de olduğu gibi, kullanıcılar sıkça yıllar hakkında konuştular. İnsanların önümüzdeki sene için önemli planları veya belki de büyük beklentileri var. 2011'e yaklaştıkça ondan giderek daha çok bahsedildiğini görüyoruz.

chip.com.tr
Share on :

1 yorum:

zehra berivan dedi ki...

tabi Türkçe kelime yok :)

Yorum Gönder

 
© Copyright TeknoMARKT 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates and Theme4all