İnternet üzerinden 2. el satışlarda vergi...

Son günlerde internet üzerinden ikinci el ürün satışı yapan insanların başında bir dert var. Öğrendiğim kadarıyla gittigidiyor, sahibinden v.b. sitelerin 2007 yılından itibaren satış listeleri maliye tarafından inceleniyor ve çok sayıda kargo gönderimi yapanlar maliye'ye davet edilip geçmiş dönemlerde satışını yaptığı ürünlere %18 kdv ve %20 gelir vergisi hesaplanarak faiziyle birlikte ceza kesiliyor.

Şu sıralarda internet üzerindeki bazı sitelerde bunun haksızlık olduğu, sitenin sorumlu olduğu gibi tartışmalar yapılmaya devam ederken Maliye de ceza yağdırmaya devam ediyor. 40 - 50 bin TL ceza kesilen insanlar dahi var.


Bu durumda sitelerin kullanım sözleşmelerine göz atmak lazım; ilgili site de KULLANIM ŞARTNAMESİ var ise o sitede işlem yapan tüm kullanıcılar bu şartnamede yazan sorumlulukları peşinen kabul etmiş sayılır. Örneğin sahibinden.com sitesinde işlem yapan tüm kullanıcıların siteyi suçlamaları fayda etmeyecektir çünkü aşağıda yazdığı gibi site sahibi firma bu şartları size üye olurken zaten belirtiyor.

4. SAHİBİNDEN PORTALI KULLANIMINA İLİŞKİN KOŞULLAR VE YÜKÜMLÜLÜKLER

4.1. "KULLANICILAR" yalnızca hukuka uygun amaçlarla “PORTAL” üzerinde işlem yapabilirler. "KULLANICILAR"ın ve "ÜYE"lerin, “PORTAL” dahilinde yaptığı her işlem ve eylemdeki hukuki ve cezai sorumluluk kendilerine aittir.

Peki hukuka uygun derken ne demek isteniyor yada ne anlam çıkarılabilir..?

Galiba ilgili kanunda çok açık bir şekilde ifade ediyor: Ticari bir faaliyet gosteriyorsaniz vergi dairesine kayit olup vergi mukkellefi olmalı ve kargo ile gonderim yaptığınız zaman da sevk irsaliyesi duzenleyip fatura kesmeniz gerekiyor...

Tabi birde muafiyetle ilgili kanun maddesi var:

VERGİDEN MUAF ESNAF:

Madde 9 - ( Değişik cümle: 22/07/1998 - 4369/26 md.) (1) Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

1. Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satış yapılan aynı neviden malları satanlar hariç)

------------------------------------------------------------------*****

(Üçüncü fıkra mülga: 11/08/1999 - 4444/14 md.;Değişik fıkra: 28/03/2007-5615 S.K./1.mad) Ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usûlde Gelir Vergisine tâbi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar

Ne diyelim, umarım insanlar bu durumdan mağdur olmazlar ve uygulamaya mantıklı bir düzenleme getirilebilir. En azından bundan sonraki satışlarda gerçekleşmesi için duyuru yapılabilir.

İşin bir diğer boyutu ise bu uygulamadan sonra ilgili sitelerin durumu, artık eskisi kadar alım-satım yapılmayacağı kesin.
Share on :

0 yorum:

Yorum Gönder

 
© Copyright TeknoMARKT 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates and Theme4all