Her Yönüyle Yeni Kontör Sistemi

Önümüzdeki haftadan itibaren kontörlü cep telefonu kullanıcılarının hayatını değiştirecek bir değişiklik yaşanacak. Bu konuda tüm merak edilen soruları ve cevaplarını bir araya getirdik... 1 Nisan 2010 tarihi cep telefonu kullanıcılar bir milat olacak. Önümüzdeki haftadan itibaren ülkemizdeki milyonlarca kontörlü hat kullanıcısı, artık yeni bir sistemin parçası olacak. Üç büyük operatörün aynı anda geçeceği yeni sistemde, ücretlendirme kontör miktarı yerine TL üzerinden yapılacak. Bir anda yaşanacak bu değişim tüm abonelerin aklını karıştırdı.

Kontörlü yaşam önümüzdeki haftadan itibaren sistem değiştirecek

Cep telefonu operatörleri her ne kadar kullanıcıları bu konuda bilgilendirmek için bazı çalışmalara girişse de ne yazık ki tüketiciler akıllarındaki soruların cevabını tam olarak alamadı. Karmaşık basın açıklamaları ya da üstü kapalı anlatımlarla geçiştirmeye çalışılan bu dönem için, en çok merak edilen soruları ve cevapları bir araya getirdik. Bu sisteme neden geçiliyor? Mevcut kontörlerinizi 1 Nisan'a kadar harcamak zorunda mısınız? Tüm soruların cevapları makalemizde bulunuyor.


Bu sisteme neden geçiliyor?

Akıllarda beliren ilk soru, herkesin yıllardır alıştığı mevcut sistemin neden bu şekilde değişim geçirdiği. Genel kanının aksine aslında bu değişikliği cep telefonu operatörleri tek başlarına yapmıyor.
İşin arkasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) aldığı karar bulunuyor.

Sistemin arkasındaki beyin BTK

Bu uygulamaya göre, 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren tüm mobil operatörler kontör yerine TL'ye dayalı tarifelendirme sistemine geçecek. GSM operatörleri bu tarihten itibaren tüm tarifelerde, kampanyalarda ve reklamlarda hizmet birim ücreti olarak; ses, SMS ve tüm diğer hizmetler için kontör yerine TL ya da kuruş kullanacak.
Eski kontörlere ne olacak?

Bu yeni uygulamayla birlikte herkes hatlarında yüklü olan kontörlerin akıbetinin ne olacağını merak ediyor. 
En büyük korku ise önümüzdeki haftadan itibaren tüm sisteminin sıfırlanacağı ve mevcut kontörlerin işlevsiz hale geleceği konusunda duyuluyor.

Kontörlerinizi 1 Nisan'a kadar harcamak zorunda değilsiniz

Yeni sistem eski kontörlerinizi otomatik olarak TL'ye çevirecek, bu yüzden bir hafta içerisinde tüm eski kontörlerinizi harcamak zorunda değilsiniz.

Bu dönüşü ise operatörler kendi kriterlerine göre belirlemeyecek. BTK tarafından hazırlanmış birim fiyatları doğrultusunda hattınızdaki mevcut kontörler, otomatik olarak TL sistemine dönüştürülecek.


Tarifelerin ücretleri de değişecek mi?

Tüketicilerin birçoğu kendine en uygun ve hesaplı olan tarifeleri seçmişti. Bu yüzden, yeni sistemle birlikte sahip oldukları tarifelerinde geçerliliğini merak ediyor. Tarife konusunda ne yazık ki üç operatörde bir birinden farklı uygulamalara geçecek. Turkcell, yeni dönemin ilk ayları için hiçbir tarife değişikliğine gitmeyeceğini açıkladı. 

Ancak bu operatör önümüzdeki aylarda, tariflerini gözden geçirecek.

Artık görüşlerin dakikası kontör yerine kuruş üzerinden hesaplanacak

Vodafone ise, cep lira adını verdiği yeni kontör kartlarını klasik gold ve platin olarak adlandırılacak. Firma 1 Nisan'dan itibaren abonelerine SMS yollayacak ve açacağı web sitesi aracılığıyla yeni tariflerini açıklayacak.
Avea ise, yeni tarifelerini 1 Nisan'dan itibaren açıklayacak.

Konuşmalar nasıl ücretlendirilecek

Eski sistemde 1 dakikalık görüşmenin ücreti 1 kontör olarak ücretlendirilyiordu. Yeni sistemde ise bu hesap kuruş üzerinden uygulanacak.

Kontörün yerini kuruşlar alacak

Kuruş hesabının avantajı ise, artık iki dakikalık bir görüşme yaptığınız 2 kontörünüz gitmiyecek. Bunun yerine, başlangıç fiyatının üzerinden ücret alınacak. Yani 1 kuruşluk görüşme uzadıkça ücretlendirme, 1.1 kuruş ve katları olarak devam edecek. Artık tüketiciler, aynı faturaları hatlarda olduğu gibi, operatörlerden detaylı konuşma bilgilerini de isteyebilecek. Dileyen kullanıcılara belirli periyotlarda ayrıntılı faturalar yollanacak.

shiftdelete.net
Share on :

1 yorum:

Biologist dedi ki...

ilk başlarda biraz kafa karıştıracak gibi ama zamanla iyi olacak sanki...

Yorum Gönder

 
© Copyright TeknoMARKT 2011 - Some rights reserved | Powered by Blogger.com.
Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates and Theme4all